Facebook-kjærlighet.

Image

«All you need is love»

Noe jeg har tenkt på i det siste og som egentlig frusterer meg, er hvordan kommunikasjonen på facebook er utrolig flat. Alle snakker jo om hvordan sosiale medier engasjerer til dialog mellom brukere og varemerker. Likevel poster de fleste bilder, statuser og innhold som kun oppmuntrer til likes. Wallen lyser av glede og det meste er fryd og gammen. Men alle mennesker opplever jo alt fra flotte til tunge, absurde, vakre og vanskelige ting: Så hvorfor er kommunikasjon på facebook så ensidig?

Jeg tror at det er mange forklaringer: selvbekreftelse, anerkjennelse, status og så videre. Men jeg tror også at en god del av skylden ligger på at facebook kun tilrettelegger for å trykke «like.» Det er den eneste lettvinte funksjonen vi kan gjøre foruten om å kommentere eller å dele, men der er terskelen høyere.

Så hva skal vi gjøre når det postes statuser eller bilder som du simpelten ikke kan like: Det blir feil, fordi det du egentlig vil gjøre er å vise sympati. 

Ta f. eks en episode som skjedde for en måned tilbake med en bekjent av meg:
Hennes mamma tapte kampen mot kreft og hun skrev en vakker status der hun fortalte at de to hadde fått tilbragt en siste morsdag sammen før moren hadde gått bort dagen etterpå. Det var utrolig rørende og trist hendelse og jeg ville gjerne vise min medfølelse. Så da valgte jeg å skrive en kommentar under statusen. Jeg kjenner henne ikke så godt, men hun er en flott jente, så da føltes det ok å gjøre. Men hadde vi ikke kjent hverandre annet enn fra et tilfeldig arbeid sammen, eller et raskt møte, da hadde det nok kjentes litt rart å si noe. Selv om det er nok det man burde gjøre, uansett. Men hadde det ikke vært fint om det fantes et symbol, eller knapp som kunne uttrykke noe mer oppriktig eller følelsesmessig enn kun «like». For det er enklere å trykke på en knapp for å vise følelser, enn å skrive dem. 

Mange har diskutert en tommel ned som ekstrasymbol til facebook, men kanskje det mest riktige symbolet facebook burde legge til er et hjerte. For å vise kjærlighet, symapati eller bare mer engasjement enn «like». 
Noen vil kanskje påstå at det hadde bidratt til flere emo-statuser, men jeg tror at det hadde bidratt til et mer naturlig bindeledd mellom den digitale og virkelige verden: Oppriktige følelser trenger oppriktige ord. (symboler)
For noen ganger vil man jo bare gi litt omtanke og kjærlighet. Nesten som å gi en klem eller bare gi litt ekstra oppmerksomhet.

Det hadde kanskje vært en idé for en kreftforenings kampanje, rosa båndet. De gjorde jo en ganske fin greie med at man kunne gjøre om den blå facebookfargen om til rosa for en kort periode for å støtte deres sak. Det beste hadde vært om hjertesymbolet hadde kunne vært permanent, men en kampanje kunne jo vært starten på det. Hva tenker dere?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s