For å være modig må man være redd.

Det river i trærne og bladene klaprer sine tørre kanter mot hverandre. Femten skritt mellom hvert gatelys. Beach Boys i hodetelefonene overdøver ikke lyden av høst. Min dårlige humor fant dette skiltet på veien:

Å gå kjennes forandrende. Man går sammen med tankene sine og de beveger seg over til noe annet, forandrer form, forkastes eller fornyes. Som oftest i alle fall. Før jeg dro til Stockholm leste jeg en setning i en barnebok: «Man kan ikke være modig uten å være redd.»  Jeg har ofte tenkt på det på min vei hjem fra skolen: Når er man modig? Og min tankerekke er vel: Om man kan ikke være modig uten å være redd, da kan man ikke være redd uten at man er redd for å ha noe å tape. Så hva kan man reelt tape som man er geniunt redd for?

Mørkeredd er jeg enda. Sover med lyset på om natten. Selv om gatelyktene gir svake lyssirkler mellom seg på veien, går jeg fortere utenfor sirklene i angst for å være i mørket for lenge. I stillheten mellom vindkulene rasler i trærne, innbiller jeg meg lyder.

Da jeg var redd for å hoppe i fallskjerm, bunnet egentligfølelsen av å være redd for å falle. Og følelsen varte bare 1 skarve minutt.
Dykket med hvithaier, bunnet i en instinktiv redsel for et overlegent rovdyr. I buret var jeg likevel trygg, og tiden begrenset til maksimum en halvtime med skrekkblandet fryd.

Å være modig; å riskere noe av verdi, har jeg ikke gjort på en god stund. Alle har noe man er redd for å miste, så hva er jeg redd for å miste? Hva gjør meg modig?Ironisk nok vil jeg i all enkelhet svare: Jeg er feig. Jeg er jo tross alt fortsatt mørkeredd.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s